Komt de teelt van bruine bonen terug op gang?
Door het wegvallen van middelen tegen de bonenvlieg staan bruine bonentelers voor een uitdaging. Toch zien we dat de interesse stijgt om deze peulvrucht te telen. Telers die voor een duurzamere aanpak gaan, kiezen voor bruine bonen, omdat deze teelt stikstof en CO2 vastlegt in de bodem. Ook zorgt deze teelt voor een betere bodemstructuur en vruchtbaarheid. Bovendien komt de interesse van de consument langzamerhand terug op gang. Met name het feit dat bruine bonen hoogwaardige plantaardige eiwitten zijn, die in verschillende diëten past, is interessant. Daarnaast probeert een bepaalde groep consumenten de ‘vergeten groenten’ weer terug te krijgen in het weekmenu.
Innovatieve projecten
Maar hoe krijgen we de grote groep consumenten overtuigd van de voordelen? CZAV probeert zoveel mogelijk te investeren in proeven en projecten rondom eiwittransitie. Het verleiden van consumenten tot alternatieve eiwitbronnen is één van de doelen. Een aantal voorbeelden van deze projecten zijn: Zeeland Bonenland! en Meatless.
In het project Zeeland Bonenland gaat Fooddelta Zeeland samen met partners op zoek naar alternatieve eiwitten. Samen wordt gezocht naar mogelijkheden om door nieuwe verwerking de bonenteelt laten toenemen in Zeeland. CZAV houdt zich actief bezig met het vergaren van informatie en het ontwikkelen van nieuwe technieken, zodat telers maximaal rendement uit hun bonenteelt.
Vleesverwerkend bedrijf Meatless, producent van vegetarische producten, werkt samen met CZAV en MFH Pulses om de lokale teelt- en verwerkingsketen van veldbonen te stimuleren. In samenwerking met Meatless wordt onderzocht welke veldbonenrassen en andere teeltmaatregelen bijdragen aan kwalitatief hoogwaardige eindproducten.
Opportuniteiten
Wil je duurzaam bruine bonen telen naar een nog hoger niveau tillen? Dan is de samenwerking met HAK een mooie kans. Vanaf 2021 zijn alle voor HAK geteelde peulvruchten PlanetProof gecertificeerd. Door dit certificaat worden de bonen op een milieuvriendelijke manier geteeld, waarbij minder meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. HAK vindt dat deze inspanning beloond moet worden en zal daarom een premie betalen voor PlanetProof geteelde peulvruchten.
Streef je ook naar een duurzamer bouwplan en wil je graag bruine bonen telen of teel je al bruine bonen, maar wil je meer informatie over bemesting en gewasbescherming? Download dan HIER de bruine bonen flyer met het meest actuele teeltadvies.