Bevindingen van vier jaar PPS Akkerbouw op Zand
Een robuust teeltsysteem voor akkerbouw op zandgronden, dat minder afhankelijk is van chemische gewasbescherming. Dat is het doel van deze vierjarige publiek-private samenwerking (PPS). Na vier teeltseizoenen hebben we veel geleerd over de mogelijkheden en onmogelijkheden voor het telen zonder Candidates for Substitution (Cfs) en de inzet van zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen.
Teeltseizoen 2023
Ook afgelopen teeltseizoen bleek de onkruidbeheersing in zaaiuien een uitdaging. Zo werden verschillende onkruidbeheersingsstrategieën voor uien getest. Mechanische onkruidbeheersing in combinatie met chemie werd toegepast. Waar een strategie met bodemherbicide AZ500 en contactmiddelen te smal bleek, lijkt eggen een grote bijdrage te leveren aan mechanische onkruidbeheersing.
Randeffecten
In 2023 was de druk van coloradokevers naast het aardappelveld hoger dan vorig seizoen. Dit geldt ook voor Cercospora, bladvlekkenziekte, bij suikerbieten. Rasresistentie is daarom een essentieel onderdeel in de ICM-strategie bij suikerbieten en aardappelen tegen Cercospora en Phytophthora. In uien is een tegenovergestelde ontwikkeling gaande: de veroorzaker van valse meeldauw, heeft een virulentie ontwikkeld voor het enige bekende resistente gen. Hierdoor neemt de bijdrage van het resistente ras om minder gewasbeschermingsmiddelen te kunnen gebruiken af.
Besluitvorming met BOS
Binnen PPS Akkerbouw op Zand staat het beslissingsondersteunend systeem (BOS) in de aardappelen centraal. Het systeem wordt ingezet tegen de beheersing van Phytophthora en Alternaria. Zo wordt de eerste bespuiting uitgesteld totdat de ziektedruk te hoog wordt. BOS is hierin bepaald om het juiste moment te kunnen bepalen. Voor de beheersing van Alternaria wordt het gewasgroeimodel gevolgd, dat gebaseerd is op pootdatum, vroegheid van het ras en weerdata.
Vooruitblik
Het lopende project PPS Akkerbouw op Zand heeft een looptijd van 4 jaar. Het jaar 2023 was het laatste teeltseizoen. In de looptijd werden veel positieve ontwikkelingen gezien, maar ook nog veel uitdagingen. Van TKI en private partners is er toestemming verleend om het project de komende vier jaar voort te zetten. Daarin worden nieuwe accenten voor de kennisvragen die er nog zijn uitgezet.