Cichorei contractering 2025 geopend

Sensus maakte onlangs de contractvoorwaarden bekend voor de cichoreiteelt in 2025. Telers hebben inmiddels de contractvoorwaarden ontvangen op het telersportaal. Ook is er regionaal ruimte voor uitbreiding. Daarmee ontstaat ook ruimte voor nieuwe telers. 

Contractvoorwaarden 

Cichoreiverwerker Sensus uit Roosendaal presenteerde eind augustus op het “Cichorei Event” de nieuwe voorwaarden voor teeltseizoen 2025. De voorwaarden werden overwegend positief ontvangen door de aanwezige telers. Sensus weet de contractvoorwaarden voor het komende seizoen, onder voorwaarden, vast te houden op hetzelfde niveau als vorig seizoen. Een positieve meevaller voor de cichoreitelers, waar concurrerende akkerbouwgewassen op een lager niveau liggen ten opzichte van vorig jaar. Ook blijft de zogenaamde “duurzaamheidstoeslag” mogelijk bij de nieuwe contracten. Daarbij worden telers die cichorei telen onder aanvullende voorwaarden beloond met een premie van €15,- per ton.  

Inuline uit cichorei 

Al sinds 1997 produceert Sensus inuline uit cichoreiwortels. De Roosendaalse fabriek, als onderdeel van Cosun, produceert een gezonde zoetstof en voedingsvezel die verwerkt wordt in alledaagse producten. Er komt steeds meer vraag naar het vaak gezondere alternatief levensmiddelen, waar inuline in is verwerkt. De toenemende aandacht in de maatschappij voor een gezond voedingspatroon, vergroot de markt voor inuline. Om in te spelen op de groeiende markt zal Sensus het areaal voor 2025 uitbreiden. Bestaande telers hebben de gelegenheid het areaal cichorei in het bouwplan uitbreiden. Ook nieuwe telers kunnen zich aanmelden om in aanmerking te komen voor een contract. 

Weerbaar gewas 

Cichorei is een robuust en weerbaar gewas. De start van het zaaigewas vormt echter een belangrijk onderdeel van de teelt. Omdat cichorei relatief ondiep wordt gezaaid vraagt de zaaibedbereiding en het zaaimoment de nodige aandacht. Op het vlak van onkruidbeheersing zijn de afgelopen jaren diverse herbiciden weggevallen. Nieuwe innovaties helpen daarentegen onkruiddruk onder controle te houden. Denk daarbij aan een combinatie van herbiciden en mechanische technieken. Daarnaast heeft de EcoRobotix ARA spotsprayer afgelopen seizoen tot vele positieve ervaringen geleid om te corrigeren op ontsnapte onkruiden. Ziekte en plagen vormen verderop in de teelt niet tot nauwelijks een uitdaging, in tegenstelling tot andere gewassen. Ook zorgt onder andere het sterke wortelstelsel ervoor, dat de plant goed bestand is tegen weersextremen. Denk daarbij aan extreme droogte en overtollige neerslag. 

 
Wil je meer weten over de cichoreiteelt, of ben je benieuwd naar contractvoorwaarden? Onze adviseurs kunnen je er alles over vertellen!