Cichorei; méér dan een concurrerend gewas
Cichorei; méér dan een concurrerend gewas
De verwerkingscampagne van cichorei is op stoom. Sinds half september worden de penwortels geoogst, verladen en getransporteerd naar Roosendaal. Daar verwerkt Sensus, als dochteronderneming van Cosun, de wortel tot natuurlijke zoetstof en voedingsvezel.
Groeiseizoen
Ook cichoreitelers hadden te maken met een lastig voorjaar. Waar cichorei idealiter vanaf eind maart/begin april gezaaid wordt bij voldoende bodemtempratuur, moesten telers dit jaar het zaaimoment uitstellen door het natte voorjaar. Ondanks dat wisten vele telers een goede opkomst te realiseren. Een belangrijke uitgangssituatie voor een goede opbrengst.
Het groeizame weer zorgde voor een vlotte beginontwikkeling van het gewas. De onkruidbestrijding werd enerzijds gekenmerkt door een relatief goede werking van de herbiciden. Anderzijds was het zoeken naar de juiste omstandigheden voor de inzet van mechanische technieken. Frans Deijkers, akkerbouwadviseur bij FarmPlus op Zuid-Beveland, beaamt het uitdagende seizoen: “Het was zoals ieder jaar weer zoeken naar de juiste formule. Toch zijn we erin geslaagd, met alle middelen die we tot onze beschikking hebben, het onkruid te beheersen”. Een van die middelen is tegenwoordig de spotsprayer, waarbij telers in staat zijn te corrigeren op bovenstaande onkruiden. Frans vervolgt: “Onder andere vanuit onze betrokkenheid op de Groeikracht Cosun Onkruid Platforms hebben we al jarenlang ervaring opgedaan met deze techniek. Samen met onze loonwerkers en telers weten we met behulp van de precisiebespuiting ontsnapte onkruiden te bestrijden. Iets wat in de cichoreiteelt voorheen haast onmogelijk was”.
Geslaagde teelt
Tot op heden worden nette opbrengsten gehaald bij de cichoreitelers. Met bovengemiddelde inuline-cijfers en onder gemiddelde tarracijfers stemt het telers positief, zo stelt Lennart Testers, FarmPlus-akkerbouwadviseur in West Brabant: “Telers zijn enthousiast over de tot dusver gerealiseerde opbrengsten. Zeker in vergelijking tot andere akkerbouwgewassen heeft cichorei het goed gedaan. Daaruit blijkt maar weer dat het een robuust gewas is wat goed bestand is tegen weersextremen”. Ook op het vlak van ziektebestrijding is cichorei een positieve uitzondering, zo stelt Testers: “Waar we in andere gewassen onze handen vol hebben om deze gezond te houden, is dat bij cichorei eenvoudig. In de meeste situaties volstond één fungicide bespuiting om de echte meeldauw beheersen”.
Aanzienlijk verbeterde voorwaarden
Vorig jaar verhoogde Sensus de contractprijzen van cichorei tot een beduidend hoger niveau. Ondertussen zijn de voorwaarden voor 2025 (en voor bestaande telers die voor een driejarig contract kiezen ook voor 2026 en 2027) zoveel mogelijk stabiel op dit niveau gehouden. Telers krijgen de huidige oogst uitbetaald tegen de aanzienlijk verbeterde voorwaarden. En dat blijft telers niet onopgemerkt, zo ziet Bart van den Dries, werkzaam bij FarmPlus in Zeeuws Vlaanderen: “Met de huidige prijzen zijn telers in staat een goed saldo te realiseren. We zien dat de inspanningen van telers beduidend beter beloond worden, in het verleden lag die verhouding wel eens anders. Vandaag is cichorei méér dan een concurrerend gewas in een bouwplan. Met bruto opbrengsten van meer dan €7.000,- is het gewas vaak financieel aantrekkelijker dan andere teelten”. Naast het sterke saldo ziet Bart meer argumenten waarom telers kiezen voor de contractteelt van cichorei: “De risico’s in andere teelten zijn vaak veel groter, daarmee zorgt cichorei voor een stabiele basis in een bouwplan. Ook zien we de arealen van andere contractteelten zelfs kleiner worden. Bij cichorei is dat juiste het tegenovergestelde. Door het toekomstbestendige imago en een steeds bewuster voedingspatroon stijft de vraag naar inuline stijgen”.
Contractering
Door uitbreiding van het areaal zijn er nog mogelijkheden om in aanmerking te komen voor een contract in het zuidwesten. Telers die meer willen weten over de teelt, of benieuwd zijn naar de voorwaarden kunnen terecht bij hun vaste aanspreekpunt van FarmPlus.