De bonenoogst is van start!

De afgelopen week is een voorzichtige start gemaakt met het oogst van de eerste bruine en rode bonen. De komende weken zullen de bruine, rode, witte en zwarte bonen geoogst worden. Door het late voorjaar waren de meeste percelen afgelopen week nog niet rijp om te oogsten.

Gunstige weersomstandigheden voorspeld

Vooralsnog lijken de weersvoorspellingen te duiden op een drogere periode vanaf het einde van de week. Die kunnen de bonentelers heel goed gebruiken om de oogst onder goede omstandigheden binnen te halen. De kwaliteit van de bonen is erg bepalend voor de waarde van de bonen in de afzet. Daarom werken telers, loonwerkers en CZAV zo goed mogelijk samen om de bonen met een optimale kwaliteit te oogsten. Een vochtgehalte van de bonen bij oogst van zo’n 20% is ideaal voor zo min mogelijk oogstbeschadigingen en goede bewaarbaarheid. Bonen die veel natter geoogst worden ondervinden kwaliteitsverlies.

Verwerking voor de hoogste kwaliteit

Na de oogst worden de bonen voorgereinigd, waar nodig gedroogd en opgeslagen. Voor aflevering aan de klant worden de bonen geschoond over de moderne schoningslijnen van Termont en Thomaes in Biervliet. Onder andere door het gebruik van kleursorteerders en X-Ray apparatuur wordt er voor gezorgd dat de bonen voldoen aan alle voedselveiligheid- en kwaliteitseisen van onze afnemers. Casibeans, dochterbedrijf van CZAV zorgt voor een zo goed mogelijke vermarkting van de bonen in binnen- en buitenland.

Wij wensen alle bonentelers, loonwerkers en collega’s een goede bonenoogst toe.