De dynamiek rond Dynamics F&O

De dynamiek rond Dynamics F&O

Afgelopen jaar heeft (toen nog) CZAV een nieuw ERP-softwaresysteem in gebruik genomen. Het invoeren van dit systeem maakte het noodzakelijk, dat de werkwijze binnen de organisatie werd aangepast. Joost de Boer is als Directeur Supply Chain nauw betrokken bij deze verandering en vertelt over de andere inrichting van de organisatie en het logistieke proces van FarmPlus.

Andere werkwijze

Joost: “Vóór de invoer van het systeem werkten wij met de afzonderlijke productcategorieën. De afdeling die bijvoorbeeld de meststoffen deed, regelde van begin tot eind de goederenstroom. Deze medewerkers zorgden er voor dat de meststoffen door de fabrikant geleverd werden, regelden de benodigde opslagruimte en organiseerden dat de juiste hoeveelheden bij de CropSolutions-partners geleverd werden. Binnen de keten werd alles door een aantal medewerkers of afdeling geregeld. Door de komst van het nieuwe systeem, Dynamics F&O (Finance and Operations), werd het noodzakelijk in afzonderlijke processen te werken en waren niet de productgroepen leidend”.

Werkzaamheden splitsen

In de praktijk betekent dit, dat alle werkzaamheden gesplitst zijn. Bij de afdeling inkoop wordt volgens de principes van Category Management gewerkt. Zo is nu alleen de afdeling inkoop verantwoordelijk voor de contacten en contracten met de leveranciers voor alle categorieën producten. Materialen worden door hen ingekocht. De afdeling voorraadbeheer bepaalt dat materialen op een afgesproken moment op een bepaalde locatie geleverd worden. Logistiek zorgt samen met transportplanning vervolgens voor de inname, opslag en uitlevering van producten.

Campagne

Joost vertelt: “Vroeger was een afdeling van voor tot achter verantwoordelijk voor een productcategorie en deed daarvoor alle voorkomende werkzaamheden. Nu zijn de werkzaamheden opgedeeld in stukjes proces. We noemen dit intern het kantelen van de organisatie. Door de kanteling van de organisatie denkt en werkt men nu met kleine processen. Deze processen worden aan elkaar geknoopt door middel van campagnes, waarbij alle disciplines bij elkaar gehaald worden. Zo is er bijvoorbeeld in een bepaalde tijd van het jaar een gewasbeschermingsmiddelen-, meststoffen-, granen- of een zaaigranencampagne. Alle medewerkers die betrokken zijn bij handelingen binnen de campagne werken samen, plannen worden door hen voorbereid en uitgevoerd.”

S&OP

Binnen dit organisatiemodel, genaamd S&OP, worden de verkoopkant en de operationele kant samengevoegd, met de inkoop daartussen. In het begin van de campagne wordt gekeken wat de behoefte is, gebaseerd op het aantal verwachte verkopen in het volgende jaar. De prognose wordt samengesteld door de driehoek verkoop, inkoop en kennis. Deze hoeveelheden worden door de afdeling Category Management ingekocht. De afdelingen voorraadbeheer en transport zijn samen met de logistieke operatie er verantwoordelijk voor, dat de bestelde materialen daadwerkelijk bij de boeren komen.

Kostenefficiënt

Joost: “In de praktijk betekent dit dat er voor productlijnen plannen worden gemaakt voor het volume, moment van aflevering, welke hoeveelheden op welke locatie, transportwijze of rechtstreekse levering vanaf de fabrikant. Ingekochte materialen willen wij zo kostenefficiënt mogelijk bij onze klanten krijgen. Als directielid ben ik hier verantwoordelijk voor. Wij richten deze werkwijze nu landelijk in voor de hele FarmPlus organisatie.”

*Dit artikel is reeds verschenen in het FarmPlus magazine - januari 2025