De rassencijfers voor de wintertarwe zijn bekend!

De graanoogst van 2024 zit er net op en de voorbereidingen voor seizoen 2025 zijn alweer volop bezig. Voor het beste advies en rendement van de teler legt CZAV jaarlijks verschillende rassenproefvelden aan. De uitkomsten zijn inmiddels bekend en kunt u vinden in de bijgaande rassenfolders. Seizoen 2024 kenmerkt zich door een late en verspreide inzaai van wintergraan. De natte groeiomstandigheden en de beperkte zonuren hebben geleid tot veel aantasting van ziekten en zeer slechte opbrengsten. De prestaties van rassen in het afgelopen jaar zijn door deze omstandigheden moeilijk te beoordelen, we adviseren daarom ook te kijken naar het langjarig gemiddelde van de rassencijfers.

Ons advies is om bak- en maaltarwe te kiezen. Daarmee kunnen we ons samen goed onderscheiden in de afzetmarkt. Daarnaast laat afgelopen jaren zien dat de rassen hun hectolitergewicht en dus ook opbrengst beter vasthouden onder moeilijke omstandigheden. De laatste jaren laten zien dat naast gele roest, ook bruine roest, een aantasting is die veel aandacht vraagt, en dat dit een goede teeltstrategie vergt. In ons rassenadvies houden we rekening met ziekteresistentie en andere landbouwkundige kenmerken, zoals stevigheid en lengte.

CZAV heeft een ruim areaal zaaigranen vermeerderd, waardoor we over voldoende zaaigraan van de juiste rassen kunnen beschikken. We zijn ook al volop bezig dit in twee ploegen te schonen en te ontsmetten. Telers die voor 1 oktober hun zaaigraan bestellen ontvangen hiervoor een vroegbestelkorting.

Flyer Wintergerst 2024

Flyer Wintertarwe 2024

Folder Wintertarwe 2024