Een inzicht in stikstof

Hoeveel stikstof zit er nu nog in de grond na de teelt van het hoofdgewas? Hoe efficiënt hebben aardappelen dit jaar stikstof opgenomen? En hoe goed klopte uw bemestingsplan wat u vooraf had gemaakt met de realiteit? Heeft u groenbemester nog stikstof nodig en hoeveel? Of zit er nog genoeg in de grond en is het niet nodig?

Verschillen in stikstofopname

Er zit veel verschil in opbrengst en dus opname van de hoeveelheid stikstof. Daarnaast zit er veel verschil in stikstofefficiëntie, zeker bij aardappelen. De afgelopen week is wel weer gebleken dat de hoeveelheid neerslag die valt enorm verschilt van plaats tot plaats. Hierbij is de mineralisatie per grondsoort en plaats en mogelijke uitspoeling ook heel verschillend.

Gratis N-mineraalmeting aanvragen bij DAW

Vanuit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) is het mogelijk om gratis een N-mineraalmeting inclusief advies aan te vragen. U kunt zelf een perceel kiezen wat u interessant lijkt en advies krijgen hoe de bemesting verder kan worden geoptimaliseerd. Meer informatie vindt u op de site van het DAW

Voordelen van efficiënter stikstofgebruik

Stikstof efficiënter gebruiken kan u een besparing op meststoffen, een betere productkwaliteit en minder uitspoeling naar het milieu opleveren. Zeker het laatste is ook belangrijk om de waterkwaliteit te verbeteren om in 2027 aan de eisen van de Kader Richtlijn Water te voldoen.

Optimalisatie met groenbemesters

We komen gelukkig door samen onderzoek te doen steeds meer te weten over optimalisatie van stikstof door de slimme inzet van groenbemesters. Zo wordt steeds beter duidelijk dat er veel verschil zit in opname tussen de verschillende groenbemesters en het zaaitijdstip. De verplichte zaaidatum van een vanggewas op zandgronden is er bijvoorbeeld met een reden gekomen. Wanneer vanaf oktober een vanggewas gezaaid wordt, neemt het minder stikstof op en spoelt het dus mogelijk uit.

Het effect van groenbemesters op bodemvocht

Daarnaast is er een redelijke correlatie tussen lengte van de groenbemester en stikstofopname. Het vormen van wortels zorgt ook voor stikstofopname, maar het merendeel van de stikstofopname vindt plaats door de bovengrondse delen. Vanuit de nieuwe PPS “Groenbemesters, de onmisbare schakel voor robuuste kringlooplandbouw” wordt dit de komende jaren onder andere nog verder onderzocht. Wie weet bent u dit jaar naar de groenbemesterdag op Vredepeel geweest en bent u dus op de hoogte van de laatste resultaten op het gebied van Groenbemesters.

Onderzoek naar groenbemesters

Ook is gekeken naar het vochtgehalte in de bodem na verschillende groenbemesters t.o.v. braak. Zo bleef de grond in het voorjaar langer vochtig waar een groenbemester was geteeld t.o.v. braak en was er ook een verschil tussen de groenbemesters. Waar het ene mengsel wel 20% meer vocht bevatte, was dit bij gele mosterd minimaal en bij facelia weer mooi gelijk verdeeld zo een 10% hoger. In het ene jaar zal het gunstiger zijn en in het andere jaar juist weer minder gunstig uitpakken.

Stikstofonderzoek op bodemdag

Op de bodemdag op Rusthoeve zullen we dit jaar ook weer aandacht besteden aan groenbemesters en de benodigde bemesting. Net als vorig jaar ligt er weer een stikstoftrap van 0 tot 60 kg over verschillende enkele groenbemesters en mengsels. Het is nog te vroeg om duidelijke conclusies te trekken, maar je kunt aan de gele mosterd en bladrammenas goed het effect van stikstof zien.

Wilt u meer weten over het laatste onderzoek omtrent groenbemesters kijk dan op de website van Crkls of op de website van de wur. Hier vindt u ook een terugblik op de groenbemesterdag indien u er niet bij was.

\