Fruitpluk en spruitenoogst

De Fruitpluk

De fruittelers zijn gestart met de pluk. Nu het weer geleidelijk aan wat droger werd, kregen zij ook de mogelijkheid om de grasbanen op te knappen. Deze hebben ernstig geleden onder de natte omstandigheden dit voorjaar en moeten weer goed begaanbaar worden gemaakt voor de pluk. Door het tegenvallende weer, zien we helaas een lager aantal fruit dan normaal. Het positieve nieuws is echter dat het fruit dat wel groeit, zicht ontwikkelt tot mooie, grote vruchten. We hopen op een gunstig marktverloop om zo toch de hogere teeltkosten goed te kunnen maken.

Bewaring van fruit met Fysium

Naast het plukken, speelt ook de bewaring van het fruit een belangrijke rol. Vorig jaar is het bewaarmiddel Fysium ook voor peren toegestaan. Dit middel werd eerst al voor appels gebruikt. CZAV en CropSolutions hebben met enkele honderden cellen ervaring op kunnen doen met dit middel en de resultaten zijn zeer positief op zowel kwaliteit- en prijsgebied. Het initiatief is dan ook om het gebruik van Fysium uit te breiden dit bewaarseizoen. Om hieraan deel te nemen, kan men contact opnemen met onze buitendienst.

De spruitenoogst

Inmiddels is de spruitenoogst alweer gestart met de eerste percelen. Deze percelen maken gebruik van het zogeheten vervroegingsfolie. Dit is een nieuwe ontwikkeling in de spruitenteelt die op dit moment wordt beoordeeld op de werking en het rendement. Helaas heeft het tegenvallende weer van Door de aanhoudende regen is er uitval opgetreden op sommige percelen. Ook hier geldt echter wel weer dat de spruiten die het zware weer hebben doorstaan, goed ontwikkelen en van goede kwaliteit zijn