Groen de winter over

De meeste percelen zijn geploegd, of hebben nog een gewas op het perceel staan en worden daarna geploegd of blijven heel de winter groen. Een onderdeel van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) voor komend jaar is de eco-activiteit ‘groenbedekking’. Om voor deze activiteit in aanmerking te komen, moet de bodem zichtbaar bedekt zijn met een levend gewas in de periode van 1 januari t/m 28 februari. Als het gewas doodvriest, wordt niet meer aan deze voorwaarde voldaan. Daarom is het advies om een winterhard gewas te telen.

Coulanceregeling

Voor het jaar 2023 is er nog een coulanceregeling. Het is dan voldoende wanneer na het doodvriezen van de groenbemester, het perceel voor 80% bedekt is met bevroren gewasresten. Voor de jaren daarna zal dit waarschijnlijk niet meer toegestaan zijn. Het blijft een lastige puzzel, want doodvriezen van de groenbemester heeft het voordeel dat het land vervolgens goed bewerkbaar is voor de volgteelt.

De winter doorkomen

Inmiddels is de eerste vorstperiode voorbij en kun je nu bij diverse groenbemesters, die nog staan, mooi het effect zien. Mocht je ‘groenbedekking’ als eco-activiteit willen meenemen de komende jaren, dan is het wellicht verstandig om deze winterperiode te kijken naar welke groenbemesters groen de winter doorkomen. Kijk daarnaast eens naar hoe makkelijk deze percelen te bewerken zijn in het voorjaar en hoe met mogelijke opslag om wordt gegaan. Deze winter is er nog om ervaring op te doen.

Spitten

Mocht je de kans hebben, steek eens een spade in de overblijvende groenbemester. Pendelaars zijn schaars in bouwland waar een kerende grondbewerking wordt toegepast, maar worden wel op niet-kerende grondbewerking (NKG)-percelen gevonden. De verwachting is dat er steeds meer neerslag in het najaar valt, waardoor de pendelaar misschien nog een belangrijkere rol gaat
spelen voor ontwatering van het perceel.

Groene brug

Ploegen heeft het voordeel dat je weer in een pioniersstadia begint, wat voor sommige ziekten en plagen voordelig uitpakt. Zo kunnen overblijvende gewassen een groene brug vormen voor plaaginsecten met een vroege plaagaantasting in het volggewas.

Natuurlijke evenwichten

Het draait in de natuur allemaal om natuurlijke evenwichten, waarbij biodiversiteit een belangrijke rol inneemt. Zo kan de populatie slakken op NKG-percelen de eerste jaren toenemen, maar over langere tijd afnemen, omdat de populatie van loopkevers zich ook kan opbouwen. Ook kunnen plaaginsecten die in de wintergewassen overblijven, dienen als voer voor natuurlijke vijanden. Hierdoor zullen natuurlijke vijanden eerder op het perceel zijn om plaaginsecten aan te pakken. De natuur blijft moeilijk te voorspellen, maar we zullen voor deze aspecten wel meer ervaringen op moeten doen de komende jaren.