Haal het meeste uit teelt met de BijmestMonitor
Het is eindelijk na lange tijd gestopt met regenen. Sommige onlangs gepote aardappelen zijn gaan rotten, voordat ze bovenstonden. Ook sommige bietenpercelen staan er niet goed bij, zelfs tarwe lijkt soms geel te kleuren. Dit is een indicatie van het vergelingsvirus, maar het kan ook een kali- of stikstofgebrek zijn. Vaak is het gissen welke van de twee.
Klein wortelstelsel
Zaaiuien hadden al een matig wortelstelsel en dat is door de vele neerslag niet veel meer doorontwikkeld. Planten zijn eigenlijk gemakzuchtig; weinig ontwikkeling van de wortels, want het water was toch makkelijk verkrijgbaar. Een kleiner wortelstelsel betekent wel een kleinere capaciteit om nutriënten op te nemen. Verschillende nutriënten zijn uitgespoeld naar diepere lagen waar de plant niet meer bij kan, denk daarbij aan stikstof.
Ontwikkeling wortels
Ga daarom op een aantal percelen eens kijken hoe het gesteld is met het wortelstelsel van de plant. Misschien schrik je ervan hoe matig de wortels ontwikkeld zijn. Het kan jou een richtlijn bieden om te bepalen hoeveel je moet bijmesten. Misschien kunnen de aardappelen die nog maar net gepoot zijn wel met minder, maar hebben de uien wat extra’s nodig, doordat het wortelstelsel maar matig is ontwikkeld.
BijmestMonitor als hulpmiddel
Een extra hulpmiddel is de BijmestMonitor van Eurofins. Aan de hand van het blad- en grondmonster kun je in kaart brengen wat er door het gewas is opgenomen en wat er in de bodem zit. De BijmestMonitor geeft ook een advies over wat je aan dit gewas nog moet geven. Het gaat hier niet alleen om stikstof, maar ook om diverse sporenelementen. Een bemestingsadvies is vaak standaard, maar nog niet geoptimaliseerd per situatie, die is elk jaar weer anders.
Rendabele investering
Focussend op stikstof wordt de bemestingsruimte krapper, zeker in NV-gebieden. Een BijmestMonitor kan dan al snel helpen om de stikstof beter over de verschillende gewassen en percelen te verdelen. Een monster is een investering die economisch al snel uit kan.
Heb jij er nog geen ervaring mee of wil je over de resultaten sparren? Neem dan contact op met jouw CZAV-adviseur. Zij hebben hier ervaring mee en helpen jou graag verder.