Hoe krijg ik een geslaagde akkerrand?
Vorig jaar zijn er veel akkerranden gezaaid vanwege het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). De stand van de akkerranden was zeer wisselend. Op sommige percelen stonden ze prachtig, op andere plaatsen was er weinig van de akkerrand terug te vinden. Vooral van laat gezaaide akkerranden is door de droogte weinig meer terechtgekomen. De momenten om een akkerrand te zaaien onder gunstige omstandigheden waren echter gering afgelopen voorjaar en najaar. Dit seizoen lijkt het ook niet op te houden met regenen.
Meerdere componenten
Wat we wel zagen was dat de complexere mengsels met meer verschillende soorten het beter deden. Bij groenbemesters is dit al verder in de praktijk doorgedrongen. We zaaien ook steeds meer mengsels, omdat er altijd wel verschillende componenten het goed doen. Dit is ook logisch, want de omstandigheden zijn elk seizoen weer anders. Daarom is het eigenlijk ook niet gek dat akkerrandmengsels met meer componenten het over het algemeen beter doen. Denk daarom de komende weken eens goed na welke akkerrand je wilt zaaien.
Functionele biodiversiteit
Er wordt de laatste jaren steeds meer onderzoek gedaan naar de meerwaarde van functionele biodiversiteit. Onderzoek toont aan dat natuurinclusieve bedrijven hogere aantallen natuurlijke vijanden hebben op hun percelen en daardoor een lagere plaagdruk. Een maatregel om je bedrijf meer natuurinclusief te maken is een goede akkerrand.
Voeding voor natuurlijke vijanden
Een meerjarige akkerrand van gras-klaver biedt een schuilplaats voor spinnen, loopkevers en kortschildkevers en is zeker al een stap in de goede richting. De klavers zijn met nectar een uitstekende bron van voeding voor hommels en bijen. Maar de vliegende natuurlijke vijanden die makkelijk de grootste afstanden kunnen afleggen binnen een perceel worden hiermee niet voorzien. Hiervoor zijn bloemen nodig met makkelijk beschikbaar nectar en pollen. Klavers voldoen hier niet voldoende aan.
Overwinteren
Daarnaast is het belangrijk om te bedenken dat natuurlijke vijanden ook een overwinteringsplek nodig hebben. Deze winter werden ondanks de vorst nog levende sluipwesplarven in de akkerranden gevonden! Als we willen dat natuurlijke vijanden eerder op onze akkers zijn, moeten we ze ook dichter bij onze akker houden. Een stuk overblijvende akkerrand of idealiter een haag zijn uitermate geschikt.
Aangepast maaibeheer
De meerwaarde van aangepast maaibeheer van sloten en dijken op de functionele biodiversiteit wordt ook steeds meer aangetoond. Om kweek onder de duim te houden kan de slootkant veelvuldig kort worden gemaaid, maar voor de functionele biodiversiteit heeft het minder toegevoegde waarde. Ga in de komende weken maar eens ’s nachts kijken hoeveel gaasvliegen er te vinden zijn op de bloeiende fluitenkruid in de bermen. En gaasvliegen zijn zeer belangrijke natuurlijke vijanden van trips en luizen. Maaien nadat fluitenkruid uitgebloeid is, is alweer een enorme stap vooruit.
Kijk voor een akkerrand die bij jou past op onze website en informeer bij je adviseur welke akkerranden de meeste kans van slagen heeft in jouw geval.
Alles over akkerranden