Hoe kunnen we korstvorming voorkomen?
Het weer was de afgelopen weken ontzettend wisselvallig. De hoeveelheid neerslag die voorspeld was viel mee, tegen of was heel plaatselijk. Afgelopen weekend was het verrassend mooi weer en droogde alles snel op. Wanneer de toplaag zo snel droogt, ligt korstvorming weer op de loer. Er zijn al wat percelen bieten en uien gezaaid, maar het gros zal de komende weken worden gezaaid. Vorig jaar was het na een lange regenperiode voor een flinke tijd droog en waren er veel uitdagingen met korstvorming. De temperatuur daalt komende periode ook weer, dus gezaaide bieten en uien staan ook niet snel boven. Daarom de vraag: hoe kunnen we korstvorming voorkomen, of wat kunnen we eraan doen?
Zaaien is raaien
Vooral op slempgevoelige gronden bestaande uit lichte klei en zavel kan korstvorming snel optreden. Korstvorming kan met name voorkomen worden door het zaaibed niet te fijn te maken. Op lichtere gronden wordt compost gebruikt na het zaaien als anti-stuifmaatregel. Dit zal korstvorming ook doen verminderen, maar ‘zaaien is raaien’, dus het is nooit helemaal te voorkomen.
Eggen beter dan beregenen
Vorig jaar is er best veel geëxperimenteerd met het breken van de korst. Een wiedeg bleek de meest succesvolle machine. Ook zorgt deze methode voor extra lucht in de grond, waardoor de bodem sneller opwarmt en de planten sneller boven komen te staan. Eggen werkte nog beter dan beregenen. Met beregenen maak je de grond namelijk niet los en loop je daarnaast het risico dat er opnieuw een korst wordt gevormd.
Op tijd breken
Bij een vlak zaaibed kan een cambridgerol ook effectief zijn. Wanneer de grond ongelijk ligt, is dit minder geschikt, omdat dan de druk op sommige plaatsen te hoog is en op andere plaatsen te laag. Het is vooral belangrijk om op tijd de korst te breken. Liefst nog wanneer de grond nog amper grijs en echt hard is en de kiemplantjes nog niet de bovenste laag aantikken. Kies ook het juiste moment op de dag. ’s Ochtends kan het breken van de kortst nog goed gaan en in de middag kan het al te veel zijn opgedroogd. Zeker met een droge oostenwind kan dit heel snel gaan, het is dus belangrijk om de gezaaide percelen goed in de gaten te houden.
Planning maken
De meeste uien, bieten en cichorei zijn door de nattigheid nog niet gezaaid. Het is wel goed om alvast de mogelijkheden te verkennen om een korst te breken. Misschien ken je een loonwerker of de buurman met een wiedeg of twijfel je om er zelf een aan te schaffen. Wanneer de korst er eenmaal is, is het belangrijk dat je je plan klaar hebt liggen.