Hoe maak ik de rassenkeuze voor wintergranen?
Het juiste tarweras zaaien is de sleutel tot succes om een goede opbrengst te realiseren. Denk hierbij niet alleen aan opbrengsteigenschappen, maar stem het ook af op je grondsoort. De resistentie van rassen tegen ziekten, met name aarfusarium, vormen een belangrijk criterium. We adviseren rassen in te zetten met een fusariumresistentie hoger dan 6,5. Daarnaast komen er steeds sneller nieuwe fysio’s van gele roest. Kies een ras met een hoog cijfer voor gele roestresistentie. Bovendien leidt een spreiding in vroegheid van rassen binnen het bouwplan tot minder oogstrisico en een goede arbeidsverdeling.
Waar moet ik op letten?
Niet alle vroege rassen zijn geschikt voor late zaai. Zaai late rassen bij voorkeur vroeg, zodat ze alsnog op tijd rijp zijn. Maal- en baktarwerassen zijn stabiel in opbrengst over de jaren heen en houden het teeltrendement hoog. Ook adviseren we een ras te kiezen waar minstens 3 jaar onderzoek naar gedaan is. De markt vraagt steeds meer om kwalitatief goede Nederlandse tarwe. We weten dat het ras en een goed eiwitgehalte van groot belang is. In onze folder CropSeeds Wintertarwe wordt een overzicht van de belangrijkste rassen gepresenteerd.
Aanbevolen wintertarwerassen:
- Calgary is maaltarwe met een zeer hoge opbrengst. Ook geschikt voor lichtere gronden. Het is een zeer gezond en middenvroeg ras.
- Chevignon is een maaltarwe, die weinig gevoelig is voor ziektes. Het is een vroeg ras, dat hoge opbrengsten geeft.
- Extase is een baktarwe met zeer hoge opbrengst. Het is een middenvroeg ras dat zeer stevig en gezond is.
- Reform is een baktarwe dat goed gewaardeerd wordt door verwerkers. Het ras levert hoge hectolitergewichten. Daarnaast is het een weinig ziektegevoelig ras.
Wintergerst als optie
Voor een deel van het areaal kan wintergerst een interessante optie zijn; om risico of werk te spreiden of bij vruchtwisseling met tarwe. Wij adviseren de dwergvergelingstolerante rassen Zebra en Zoro. Vraag jouw CZAV-adviseur naar een passend advies en bekijk ons Rassenadvies Wintergerst. Zaai wintergerst pas in oktober om een ‘groene brug’, die virusoverbrenging bevordert, te voorkomen.