Inkuilen is vakmanschap
In het zuidwesten is naar schatting ongeveer de helft van de maïs geoogst. De spreiding van de maïsoogst komt onder andere door de koude, natte mei maand. De beginontwikkeling was matig en daarnaast heeft een deel van de maïsstelers gewacht op betere omstandigheden, waardoor pas begin juni gezaaid is, met een latere oogst tot gevolg. Desalniettemin vallen de opbrengsten en de kwaliteit mee.
Valkuilen van broei
De opbrengst en kwaliteit optimaal benutten vraagt om vakmanschap. Toch zijn conserveringsverliezen nog steeds behoorlijk (ruim 10%). Regelmatig treedt er broei op in de maïskuil. Broei heeft extra verlies van de voererwaarde tot gevolg. Ook betekent broei minder smakelijke kuilen.
Goede conservering
In deze periode hebben we te maken met mindere (weers)omstandigheden en/of aantasting van builenbrand. Dit vormt een gevaar voor een goede conservering van de maïskuil. We reiken jullie wat tips aan die wellicht helpen om het maximale eruit te halen en het proces te optimaliseren.
- Door secuur te werken kan al veel narigheid voorkomen worden. Denk hierbij aan een schone sleufsilo of kuilplaat, goede verdichting van de kuil en luchtdicht afsluiten van de kuil met nieuw en schoon folie.
- De toevoeging van Ecocool leidt tot een betere conservering. Daarnaast legt de snellere pH-daling de ontwikkeling van foute bacteriën stil, wat zorgt voor broeiremming en een snellere stabilisering en dus minder schimmels, gisten en mycotoxinen. Omdat de maïsoogst verlaat is, is onze najaar actie van Ecocool verlengd met twee weken. Profiteer nog tot en met 14 oktober 2021 van deze actie.
Ga zorgvuldig met deze tips aan de slag, want dat zorgt voor minder conserveringsverliezen, lagere uitkuilverliezen en daarmee meer en smakelijkere maïs! Vragen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. We geven graag meer advies!