Natuurlijke plaagbeheersing, maar hoe?

Vorige week lanceerde Brancheorganisatie Akkerbouw een nieuwe tool voor keuzes in natuurlijke plaagbeheersing. De online tool ‘GroenWijzer’ helpt zowel telers als adviseurs om effectieve keuzes te maken wat betreft inrichting van akkerranden en hagen. Zo maakt GroenWijzer inzichtelijk welke plantensoorten het meest geschikt zijn voor natuurlijke plaagbeheersing via een groenstrook.

Effectieve plaagbeheersing

Akkerranden kunnen met hun diversiteit aan bloemen en planten verschillende functies hebben. Akkerranden zijn niet alleen voedsel voor bestuivers, broedplaatsen voor akkervogels, recreatieve functie, maar ook ondersteuning van de natuurlijke plaagbeheersing. In de landbouw komen diverse natuurlijke vijanden voor van gewasplagen. Om effectief gebruik te maken van natuurlijke vijanden zullen we ze een handje moeten helpen. Dat kan nu door de juiste keuzes te maken via de GroenWijzer.

Functies en risico’s

Momenteel zijn in de tool de functies (plaagbeheersing, bestuiving en landschapswerk) van groenstroken opgenomen voor de teelten aardappel, ui, suikerbiet, graan, appel en peer. Niet alleen de belangrijkste functies zijn bekend, maar ook de risico’s worden afgewogen per gewas. Daarmee worden ook de aandachtspunten bij het inzaaien van een akkerrand in kaart gebracht.

Dé juiste keuze

Eenjarige mengsels zijn vaak makkelijker om onkruid te onderdrukken, maar hebben het nadeel dat ze te laat bloeien. In het najaar zaaien kan er wel voor zorgen dat de bloemen op tijd bloeien voor natuurlijke vijanden. Meerjarige akkerranden zijn een goed alternatief en bloeien op tijd. Het juiste beheer is hier wel noodzakelijk, want ze vergrassen veel. En een akkerrand met alleen gras voegt weinig toe aan de biodiversiteit. Het gaat om de bloeiende kruiden en bloemen.

CZAV en CropSolutions helpen je graag in de zoektocht naar het juiste mengsel.

Bekijk assortiment