Nieuwe manier van bodem in kaart brengen

Vanaf dit seizoen kunnen we een vernieuwde manier aanbieden om de bodem in kaart te brengen: Interra bodemscan van Syngenta. Deze bodemscanner brengt in hoge resolutie voor maximaal 27 informatielagen de gezondheid van de bodem in kaart. De detectietechnologie brengt alle gangbare eigenschappen van voedingsstoffen in kaart, waaronder pH, bodemtextuur, organische stof, koolstof en de capaciteit van de bodem om voedingsstoffen vast te houden. Daarnaast ook planthoogte en beschikbaarheid van water; alles bij elkaar meer dan 800 referentiepunten per hectare.

Hoe werkt het?

Het verzamelen van gegevens in het veld omvat twee stappen: eerst wordt de bodem gescand met een scanner op basis van passieve Gamma-straling. Deze scanner is gemonteerd op een terreinwagen, en kan snel en flexibel worden ingezet. De scan brengt alle gangbare nutriënten- en fysieke bodemeigenschappen in kaart, terwijl tegelijkertijd ook fysieke bodemmonsters worden verzameld. De ruwe scan, bodemgegevens en bodemmonsters worden vervolgens gecombineerd en verwerkt tot 27 hoge definitie bodemeigenschappenlagen.

Unieke eigenschappenkaart

Via een digitaal platform heb je heel gemakkelijk toegang tot de resultaten in een unieke bodemeigenschappenkaart en kunnen kaarten met variabele doses ontwikkelen voor hun toepassingen. Denk hierbij aan taakkaarten om variabel te zaaien, bemesten, spuiten en te strooien.

De voordelen van deze Interra bodemscan:

  • Heel snel in te plannen en uit te voeren in het veld
  • Binnen korte tijd alle gegevens beschikbaar
  • Taakkaarten zelf makkelijk aan te maken en aan te passen
  • Prijstechnisch interessant
  • Hoger teeltrendement door plaatsspecifieke toepassingen

Direct na de oogst van de gewassen is een ideaal moment om deze bodemscan uit te voeren.
Meer informatie? Vraag ernaar bij je CZAV-adviseur.