Veredelingsonderzoek cichorei gefinancierd door Europese Unie

Er is 7,3 miljoen euro beschikbaar gesteld door de Europese Unie om te onderzoeken hoe er meer goede voedingsvezels en gezonde inhoudsstoffen kunnen worden gewonnen uit cichorei. Dit heeft als doel meer teelt variëteiten te ontwikkelen. De inhoudsstoffen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden in de medische sector. Crispr-Cas is één van de moderne veredelingstechnieken waarmee wordt geëxperimenteerd.

Bijeenkomsten Veiligheid & Techniek zeer geslaagd

CZAV organiseerde op 14 en 16 februari bijeenkomsten Veiligheid & Techniek, in samenwerking met Delphy en Schoon Water Zeeland/Brabant. Twee drukbezochte middagen waar onder meer gesproken werd over emissie voorkomen, spuittechnieken en hulpstoffen.

Hogere opbrengst uien bij gebruik OCI Exacote

Afgelopen seizoenen hebben CZAV en CropSolutions proeven gedaan met gecoate meststoffen bij proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat. Opvallend was dat vooral bij uien een beduidend hogere opbrengst te zien was. In 2017 werd op de kleigrond een 13% hogere opbrengst geconstateerd na bemesting met OCI Exacote in plaats van met de standaard KAS. 

De ruimte in, kunnen we er op aarde van leren?

De ruimte en de technieken die zij heeft voortgebracht, leren ons om te gaan met de kwetsbare aarde. Ruimtespecialist André Kuipers vertelde tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering van CZAV op 2 februari de aanwezigen over zijn periode in de ruimte en gaf hen een kijkje in de “keuken”....

Bacteriën domineren de akkerbouw

In natuurlijke graslanden is er een optimale balans tussen de verhouding van schimmels en bacteriën, waarbij er iets meer schimmels aanwezig zijn dan bacteriën. In akkerbouwgronden met eenjarige gewassen zien we juist dat bacteriën de overhand hebben. Maar wat betekent dit nu eigenlijk voor de akkerbouw en hoe kunnen we deze verhouding beïnvloeden?

Geïntegreerde teeltaanpak centraal

Tijdens de Teelt- en Gewasbeschermingsbijeenkomsten Akkerbouw, die CZAV in de maand januari door het hele werkgebied heeft gehouden, stond de geïntegreerde teeltaanpak (ICM = Integrated Crop Management) centraal. Telers werd gevraagd zich vooraf in te schrijven en een vragenlijst met betrekking tot emissies in te vullen als zij de bijeenkomst voor licentieverlening wilden laten meetellen. Hieruit zijn interessante bevindingen naar voren gekomen.

Hoe staat het met uw schapenrantsoen?

Voor een goede groei en gezondheid van schapen is het belangrijk om naast goed (weide) gras een goede kwaliteit krachtvoer en de juiste mineralen bij te voeren.

Nieuw inzicht beheersing trips in uienteelt

De problemen in de uienteelt door trips is in 2017 enorm gestegen. Voornamelijk in Zeeland waren er veel aangetaste percelen. Nu blijkt dat luzerne een belangrijke waardplant is voor trips, een inzicht dat kan helpen om de plaag beheersbaar te maken.  

Bodem- en bemesting geslaagd

De bodem- en bemestingsbijeenkomsten in november zijn succesvol afgesloten. De laatste kans om een bijeenkomst bij te wonen is op 16 januari in Almkerk (zie www.CZAV.nl/agenda voor meer informatie). Tijdens deze avonden is uitvoerig stilgestaan bij teeltmaatregelen, die genomen kunnen worden om de biologische bodemkwaliteit te verbeteren. De focus lag hierbij op de verschillen tussen schimmel- en bacteriedominante gronden en hoe deze verschillende groepen organismen gestimuleerd en gevoed kunnen worden. Op het gebied van bemesting zijn onder andere de proefresultaten van innovatieve ‘slow release’ meststoffen toegelicht, waaronder OCI Exacote.

Nefyto lanceert GBM FactChecker

Er bestaan nogal wat misverstanden als het gaat om Gewasbeschermingsmiddelen. Daar tracht Nefyto nu verandering in aan te brengen door hun GBM FactChecker. Aan de hand van stellingen kan de bezoeker van de website aanvinken of dit volgens hen ‘waar’ of ‘niet waar’ is. In een vervolgscherm wordt de vraag beantwoord en uitleg gegeven. 

First60Last