Poolprijzen van CZAV bekend na extreem marktverloop

CZAV heeft de prijzen over het afzetseizoen oogst 2022 bekendgemaakt aan haar leveranciers in de pool. Pooldeelnemers ontvangen € 270,00 voor maal- en zomertarwe en € 272,00 voor baktarwe met meer dan 12,5% eiwit. Voor Planet-brouwgerst wordt € 290,00 betaald. Voor voertarwe wordt € 264,00 betaald en voor voergerst € 255,00. Dit leidt tot nabetalingen van € 50,00 of meer en zelfs tot € 90,00 voor brouwgerst.

Geopolitieke spanningen

Er wordt teruggekeken op een bijzonder verlopen seizoen. Dat werd beïnvloed door berichten over de goede ontwikkeling van de granen wereldwijd, afgewisseld met geopolitieke spanningen. Dat dit geen goede doorkijk gaf naar het uiteindelijke marktverloop moge duidelijk zijn.

Marktdynamiek

Het verloop kenmerkte zich door een zeer snelle prijsstijging in de eerste helft van vorig jaar, gevolgd door een snelle daling richting de oogstperiode. De markt liet hele grote prijsverschillen binnen weken en zelfs dagen zien. In de loop van oktober liep de prijs weer enigszins op om daarna gestaag te dalen. Deze dynamiek in de markt maakte dat meer telers een deel van hun oogst al ruim voor de oogst aan ons verkochten of ervoor kozen een deel vrij te houden om later te verkopen. Dit hield in dat het aandeel in de pool kleiner was dan voorgaande jaren. Graantelers kunnen bij CZAV tot na de oogst bepalen of en met welk deel ze participeren in de pool.

Verbinden vraag en aanbod

Een ander gevolg van dit markverloop was dat inkopers van de industrie zich voorzichtig opstelden en niet ver vooruitkochten, waardoor het verbinden van vraag en aanbod een uitdaging bleef. Samen met dochterbedrijf Cebeco Granen zijn we in staat geweest om de granen goed te vermarkten.

Afzetsystemen

We kijken weer met vertrouwen naar de komende oogst en zijn samen met de telers nieuwsgierig wat die ons brengen gaat. Onze afzetsystemen bieden telers de mogelijkheden tot risicospreiding en vrije verkoop.