Provincie Zeeland ondersteunt praktijkproef sojateelt
De provincie Zeeland ondersteunt, met een subsidie van €10.000, een praktijkproef voor sojateelt in Zeeuws-Vlaanderen. Er wordt onderzocht of de teelt van het eiwitgewas rendabel is. Met de financiële steun wordt kennis verzameld. CZAV voert dit project uit samen met initiatiefnemer Martijn Buijsse van Buijsse Consultancy en is gericht op teelt voor menselijk gebruik.
Project Zeeuwse Soja
De Europese Unie en het Rijk hebben regionale eiwitteelten hoog op de agenda staan. Nu wordt nog veel soja geïmporteerd uit Zuid-Amerika, die niet duurzaam is. Daarom wordt naar economische perspectieven en mogelijkheden voor teelt in Europa gezocht. In 2016 is, met €5.000 subsidie van de provincie, het project ‘Zeeuwse Soja’ met vier bedrijven in Zeeuws-Vlaanderen gestart. Na het eerste seizoen haakte één teler af, kwamen er dit jaar drie telers bij, waarvan één in West-Brabant. Gemiddeld wordt per bedrijf 4 hectare geteeld.
Geschikt klimaat
Zeeland heeft een geschikt klimaat voor sojateelt, wegens de temperatuur en het relatief hoge aantal zonuren. “Van oudsher worden in Zeeland veel bruine bonen geteeld. Die is redelijk vergelijkbaar met de teelt van soja. Deze wordt eveneens pas eind april, begin mei ingezaaid en eind september geoogst,” zegt Buijsse. “Maar sojateelt zie ik niet als concurrentie van bruine bonen. Je moet het vooral afzetten tegen het saldo van wintertarwe,” vervolgt hij.
Ervaring opdoen
Sojabonen zijn eiwitrijk en ze worden onder meer gebruikt in brood, zuivel en als vleesvervanger. Het grote voordeel is dat sojabonen nauwelijks gewasbescherming of bemesting vragen. Daarnaast is het een stikstofbindend gewas, die de teler een extra plus in de vruchtwisseling biedt. Alleen moet de teler het gewas wel leren kennen. De ervaringen die in 2016 en 2017 zijn opgedaan zijn daarom erg belangrijk. De evaluatie van dit seizoen vind half november plaats, maar nu is al helder dat de opbrengsten wat tegenvallen dit jaar. Hoe dat komt, kan Martijn Buijsse wel verklaren. “Er is iets mis gegaan bij het entproces wat consequenties heeft voor het resultaat. Enten van sojazaad met rhizobium-bacteriën versterkt de stikstofbinding en verhoogt de opbrengst. Dit is een tegenvaller voor de telers die zo hun best hebben gedaan. Al kunnen we daar alleen maar van leren. Hopelijk haken de telers niet af, want dit is geen fundamenteel probleem.”
Manifestatie december
Begin december organiseert Buijsse Consultancy een manifestatie, om ervaringen met sojateelt onder de aandacht te brengen bij diverse branchepartijen. De provincie Zeeland heeft hiervoor middelen ter beschikking gesteld. Naast de provincie, worden ZLTO, NAV, leveranciers van zaaigoed en afnemers van soja uitgenodigd. Het is een besloten setting, bedoeld voor de belanghebbende partijen in de teelt. Tijdens de manifestatie staat het perspectief van de sojateelt voor tofu-toepassing centraal. “Het afzetsegment dat wij zoeken is hoogwaardig. We hebben het dan over kleinere volumes produceren tegen een hogere prijs.”
bron: Akkerwijzer