Residuen gewasbeschermingsmiddelen grondwater inzichtelijk dankzij Grondwateratlas

Voor duizenden locaties in Nederland is nu te vinden wat er achterblijft in het grondwater aan gewasbeschermingsmiddelen in de vorm van de Grondwateratlas. Dit is vorige week gepresenteerd bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). De Grondwateratlas is een database met meetgegevens.

 

In Nederland nemen de provincies en drinkwaterbedrijven regelmatig grondwatermonsters om de kwaliteit te bepalen. Door de meetgegevens in de Grondwateratlas in te voeren, ontstaat inzicht in de residuen van gewasbeschermingsmiddelen in het grondwater. Het Ctgb kan deze informatie gebruiken in de toelatingsbeoordeling voor gewasbeschermingsmiddelen. Met de grondwaterconcentraties kan getoetst worden of veilig gebruik in de praktijk mogelijk is. De meetgegevens dienen openbaar gemaakt zijn en informatie over onder andere de herkomst van het grondwater en het landgebruik bevatten. Dit zorgt ervoor dat in de gaten gehouden kan worden of het gewasbeschermingsmiddel volgens voorschrift wordt gebruikt en of de toelatingsnorm wordt overschreden.

 

Veilig gebruik

Het is van belang dat provincies, waterschappen en drinkwaterbedrijven continu bruikbare meetgegevens aanleveren, om zo de Grondwateratlas actueel te houden. Samen werken ze op deze manier aan het veilige gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en een goede grondwaterkwaliteit. De ministeries van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu hebben de Grondwateratlas gefinancierd. Wageningen Environmental Research (Alterra) en het RIVM hebben de Grondwateratlas ontwikkeld. Om de gegevens en meetresultaten van de drinkwaterbedrijven juist in te voeren, is de Vewin betrokken bij de ontwikkeling van de Grondwateratlas.

 

Download de Grondwateratlas

De Grondwateratlas is te downloaden via: www.pesticidemodels.eu/groundwateratlas

 

bron: Ctgb