Sta stil bij je groenbemesterkeuze

De eerste tarwepercelen zijn alweer gedorst en het volgende gewas, de groenbemester, is gezaaid of kan komende weken de grond in. Heb jij je groenbemesterkeuze al gemaakt of moet dit nog doen? Wordt het een enkelvoudige groenbemester of een mengsel? Winterhard of vorstgevoelig? Moet de groenbemester makkelijk onder te werken zijn voor een fijn volggewas of komen erna aardappelen en mag het wat grover zijn?

Tijd om keuze te maken

De regelgeving omtrent groenbemesters is veranderd. Zo is het niet meer verplicht een mengsel te zaaien voor de vergroening. Uit kostenoverwegingen is het misschien interessant om voor een enkelvoudige groenbemester te kiezen. Daarnaast is een mengsel misschien minder geschikt bij een aaltjesprobleem. Echter zijn er ook vele voordelen van mengsels, dus het is goed om daar toch nog eens bij stil te staan voor jij je keuze maakt.

CATCHY

Op dit moment wordt er aardig wat onderzoek gedaan naar de positieve effecten van mengsels ten opzichte van enkelvoudige groenbemesters. Zo loopt er in Duitsland het 9-jarig onderzoeksproject CATCHY. Hier worden soortenrijke groenbemestermengsels vergeleken met braak, gele mosterd en andere eenvoudige mengsels. Bodemmonsters genomen voor het volggewas lieten hogere nutriëntengehaltes zien bij meervoudige mengsels in vergelijking met enkelvoudige mengsels. Dit komt met name doordat diverse planttypes verschillende worteldieptes doorgronden en hierdoor optimaal voedingsstoffen opnemen. Bevatten mengsels vlinderbloemigen? Dan wordt ook nog extra stikstof gebonden uit de lucht. Grasachtige componenten hebben de eigenschap dat ze schimmels meer stimuleren.

SoildiverAgro

In België op het proefstation van Inagro test men ook de meerwaarde van mengsels in het project SoildiverAgro over meerdere jaren. Diversere mengsels bleken meer stikstof voor het volggewas te geven dan de enkelvoudige mengsels. De groenbemesterproeven liggen elk jaar op dezelfde plek wat het interessant maakt om door de jaren heen veranderingen in de bodem te zien. Zo wordt ook meteen het bodemleven (positief als negatief) onderzocht.

PPS Groenbemesters

Dit jaar is de PPS Groenbemesters gestart waar meerdere jaren op zowel klei- als zandgrond enkelvoudige groenbemesters en mengsels worden onderzocht. Hier wordt gekeken naar zaken als nutriëntenlevering, ziekten en plagen, organische stof en bodembiologie.

BodemlevenMonitor

Onderzoek van Eurofins met de BodemlevenMonitor laat zien dat verschillende groenbemesters een divers bodemleven stimuleert. Dat geldt logischerwijs ook voor mengsels. Hierdoor krijg je een weerbaardere bodem die robuuster is tegen ziekten en plagen. Door de verschillende plantentypes wordt de bodem ook beter bedekt, waardoor onkruid minder kans krijgt. Hierbij is het zaaimoment wel erg van belang, zeker bij mengsels met veel fijnzadige componenten.

Bekijk folder