Stikstof optimaler gebruiken
De nieuwe stikstofkaart van nutriënten verontreinigde gebieden in Nederland per 2024 is de meesten waarschijnlijk niet ontgaan. Nu is de vraag of het zover gaat komen, omdat er nog wat zaken zijn aan te merken op deze plannen. Het punt blijft wel dat het belangrijk is om stikstof zo efficiënt mogelijk te gebruiken met zo min mogelijk uitspoeling naar het milieu. Een stukje inzicht in de mineralisatie per perceel kan hier erg bij helpen.
Verschillende factoren
Het lastige met het vrijkomen van stikstof uit mineralisatie is dat het per perceel en seizoen verschillend is. Het is afhankelijk van het organische stofgehalte van de bodem, aanvoer organische stof, temperatuur, pH, bodemstructuur en vochtgehalte. Tot voor kort ging men uit van een standaard afbraakpercentage van organische stof van 2%, maar de afbraaksnelheid blijkt veel meer te verschillen per perceel en grondsoort. Kijk daarom op de bodemanalyse wat het jaarlijkse afbraakpercentage van de totale voorraad organische stof is. Daarnaast staat er vermeld wat het stikstofleverend vermogen is van de grond. Neem dit mee in de bemestingsplannen, want dit is een belangrijke factor.
Plannen maken
De tijd van het maken van een bemestingsplan is aangebroken. Jouw adviseur komt graag langs om daarbij te ondersteunen. Met behulp van Check wordt aan de hand van de wettelijke gebruiksnormen bepaald wat per perceel, gewas en op bedrijfsniveau kan worden gegeven. De verdere optimalisatie is het fingerspitzengefühl van de adviseur. Vraag er daarom na op welke percelen er ruimte is om optimaler stikstof te gebruiken.
NDICEA
Al vele jaren is de online stikstof- en koolstofplanner NDICEA ontwikkeld. Deze tool laat de beschikbaarheid van stikstof zien en de behoefte van het gewas door de tijd heen. Gegevens zoals mineralisatie, organische stofgehalte, gehaltes van mest en kunstmest kunnen allemaal worden ingevuld. Het blijft een model, dus tijdens het seizoen kan het anders lopen dan vooraf wordt verwacht (bijvoorbeeld door droogte). De tool wordt nu vooral gebruikt door wetenschappers. Wil je ook wat meer weten over de mineralisatie op jouw percelen? Kijk dan eens wat je met NDICEA kunt.
Meten is weten
Modelleren is één ding, maar het is nog beter om vooraf aan de teelt een N-mineraalmonster te nemen en ook aan het einde van de teelt. Cosun biedt gratis vooraf aan de teelt een N-mineraalmeting aan. Zo kan de stikstofgift optimaal worden afgestemd op de behoefte van het gewas.
N-mineraalmonster
Om te weten hoeveel stikstof er na het gewas nog in de bodem aanwezig is, kan er nu vanuit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) gratis een N-mineraalmonster na de teelt worden aangevraagd. De resultaten worden vervolgens met een bodemadviseur gesproken. Zo kan er een plan worden gemaakt hoe deze reststikstof het best kan worden opgenomen door bijvoorbeeld een geschikte groenbemester.