Tussenstanden tarweoogst seizoen 2024

Tussenstanden van de oogst

De oogst is over een gespreide periode binnengekomen. Dit is mede als gevolg van het lange inzaaiseizoen voor wintertarwe, wat eind september begon en doorliep tot in februari. De lengte van het inzaaiseizoen is deels te danken aan de weersomstandigheden. De omstandigheden tijdens het oogsten waaren daarentegen over het algemeen wel gunstig. Inmiddels is zeker 95% binnen, een enkel perceel met laat gezaaide zomergranen staat nog vast. 

Verklaring voor het relatief slechte seizoen

Het weer heeft geleid tot een matige, maar zeer gespreide inzaaiperiode. Uiteindelijk is er minder graan gezaaid door het slechte weer. Half oktober begon het te regenen en bleef het relatief nat tot juli. Dit heeft geleid tot waterschade op veel percelen en veroorzaakte ook een matige bloeiperiode en korrelzetting. Op een aantal percelen viel er ook nog eens aarfusarium in door het natte weer. 

Een positieve verassing

Met name de nieuwe rassen zoals Addiction en Stanwixx, die tijdens het seizoen niet heel mooi stonden, lieten uiteindelijk een relatief goede opbrengst zien op de meeste percelen.

Goed om in de gaten te houden

Dit jaar hebben we extreem veel septoria gezien. Deze zogenoemde spatschimmel bleef mee omhoog spatten in het gewas door de vele neerslag.