Uitdagingen en preventie in de aardappelteelt: omgaan met rot en oogstproblemen

Het huidige aardappelseizoen blijkt weer uitdagend. Op veel plaatsen zijn aardappelen later gepoot dan gepland, onder suboptimale omstandigheden. De ondergrond was vaak nog te nat toen er is gepoot. De regen in het voorjaar hield maar niet op wat resulteerde in een extreem hoge phytopthora druk. De nachten zijn fris met dauwnatte nachten als gevolg. Het gewas blijft lang nat en dus nog steeds vatbaar voor phytopthora.

Potentiële rotte knollen als gevolg van droogte

De vroegste percelen zijn gerooid of wachten op een buitje om goed te kunnen rooien. Inmiddels is het op sommige plaatsen te droog om netjes te kunnen rooien. Het zijn allemaal omstandigheden om redelijk wat rotte knollen tegen te kunnen komen. Het is goed om voor het rooien al in kaart te hebben hoeveel last van rot uw perceel heeft om hier de rooi- en bewaarstrategie op aan te passen.

Gevaren van natte omstandigheden en bacteriële infecties

Natte zuurstofarme omstandigheden zoals dit voorjaar kunnen zorgen dat de bacteriën die rot veroorzaken via lenticellen de knol infecteren en zo het rottingsproces in gang zetten. Rottingsbacteriën zoals pectobacteriën en dickeya zijn altijd al aanwezig in de grond, maar grijpen hun kans wanneer de omstandigheden voor infecteren van de knollen optimaal zijn. Zowel in consumptieaardappelen als pootgoed kan de uitbreiding snel gaan. Een vroege oogst vermindert de waarschijnlijkheid van besmetting met laat optredende ziektes. Het is belangrijk om fysieke beschadigingen zoveel mogelijk te voorkomen door zorgvuldig te oogsten en te sorteren.

Voorkomen van verspreiding van zachtrot tijdens de oogst

Verspreiding van zachtrot (bacterierot) gebeurt vooral tijdens de machinale oogst. Versmering op gezonde aardappelknollen vindt plaats door de oogst van rotte knollen. Zelfs tot op 50 meter afstand van de rotte knol kunnen gezonde knollen worden besmet. Door het reinigen/desinfecteren van machines tussen de verschillende oogsten en het verwijderen van rotte knollen tijdens de oogst kan verspreiding van rot worden voorkomen. Overleving van bacteriën op de oogstmachine is gemiddeld 1 dag en uit onderzoek blijkt dat ontsmetting van de oogstmachine effectief is om bacteriën op de oogstmachine te doden.

Secundaire infecties en herkenning van phytophthora

Het kan zijn dat knollen secundair worden aangetast door bacteriën en andere schimmels en dat phytopthora de primaire infectie was. Bij phytophtora zie je in het begin door de schil schemerende blauwe vlekjes. Uiteindelijk verkleurt het aangetaste weefsel van de knol roestbruin. De normaal gekleurde plekjes tussen de eilandjes van afgestorven cellen in het vruchtvlees zijn ook een typisch beeld.

Belang van monitoring en advies voor optimale bewaarstrategie

Welke soort rot het is, is moeilijk te zeggen. Het is wel goed om uw partijen op het veld goed in de gaten te houden om zo goed mogelijk een goede bewaar- en rooistrategie te kunnen bepalen. Voor advies helpen onze adviseurs u hier graag bij.