Vanggewas wordt verplicht na aardappelteelt zand- en lössgebied
In het zuidoostelijk zand- en lössgebied worden aardappeltelers vanaf 1 januari 2021 verplicht om een vanggewas in te zaaien na een consumptie- of zetmeelaardappelteelt. Dat is te lezen in het voorstel voor de invulling van het zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn voor de periode 2018-2021. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dit ter inzage aan de sector voorgelegd.
Plichten
Volgens het voorstel moeten aardappeltelers vóór 16 september een groenbemester zaaien. Als dit door een latere oogst niet lukt, dan moet er een wintergraan als vanggewas worden gezaaid vóór 31 oktober. Om afspoeling van mineralen en gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen in ruggenteelten op klei en löss, wordt het vanaf 2021 verplicht maatregelen te nemen om oppervlakkige afspoeling te bemoeilijken. Denk daarbij aan drempels of drempeltjes in of rond het perceel.
Stikstofnormen bijgesteld
De stikstofgebruiksnormen voor groenbemesters worden vanaf 2019 bijgesteld. Voor groenbemesters geteeld na een uitspoelingsgevoelig gewas op zand- of lössgrond wordt de gebruiksnorm gehalveerd. Daarnaast schuift de uitrijdperiode van drijfmest twee weken naar achteren, waardoor automatisch ook de verplichte inzaaidatum om voor de extra gebruiksnorm in aanmerking te komen opschuift.
Fosfaatnormen aangepast
De normen voor fosfaatgebruik worden aangepast. Voor de fosfaatklasse laag stijgt de gebruiksnormen vanaf 2020 met 5 kilo per hectare naar 80 kilo per hectare. De voormalig klasse neutraal wordt opgesplitst. De nieuwe klasse neutraal loopt van Pw 35 tot 45 en krijgt er 10 kilo fosfaat per hectare bij waarmee het totaal op 70 kilo per hectare komt. De klasse ruim voldoende, blijft gelijk met 60 kilo per hectare. Voor de klasse hoog wordt de gebruiksnorm verlaagd met 10 kilo per hectare, naar 40 kilo per hectare. Ter compensatie, komt er voor de fosfaatklasse hoog 5 kilo meer fosfaatruimte om bodemverbeterende meststoffen toe te dienen. De voorwaarde is wel dat minimaal 20 kilo fosfaat toedient wordt per hectare, in de vorm van meststoffen met een hoog organisch stofgehalte en een laag stikstofgehalte.
Bron: Boerderij.nl