Voorkom broei in de graskuil
Onder mooie droge omstandigheden werd vorige week de vierde snede ingekuild bij familie Brouwer in Kerkwerve. Door de zonnige dagen bevatte het gras ruim voldoende suiker, het drogestofgehalte werd geschat op maximaal 35%. Ecosyl 50 werd toegepast via de granulaatstrooier op de opraapwagen. Dit inkuilmiddel bevat een hoog gehalte melkzuurbacteriën dat het conserveringsproces versnelt, daardoor blijft de voederwaarde behouden en wordt de smakelijkheid bevorderd. Op deze manier is een najaarssnede nog prima inzetbaar voor het melkveerantsoen. Op veel bedrijven zal dit aan de orde zijn gezien de mindere grasopbrengst door de droge zomer.
Ecosyl
In het najaar is het de uitdaging om het gras voldoende droog te krijgen. Wanneer het drogestofgehalte laag tot gemiddeld blijft, is een inkuilmiddel op basis van melkzuurbacteriën aan te raden. Ecosyl 50 in granulaat of vloeibare vorm is dan geschikt. Zeker wanneer de najaarssnede voor melkvee is bestemd, is het gebruik van een inkuilmiddel van belang voor de kwaliteit en met name smakelijkheid.
Richtlijn droge stof
Voor een combinatie van optimale conservering, smakelijkheid en voederwaarde is een drogestofgehalte van 35 procent de richtlijn. Het ideale drogestofpercentage is uiteindelijk afhankelijk van de doeleinden en omstandigheden op het bedrijf.
Juiste keuze
Een inkuilmiddel op basis van melkzuurbacteriën zorgt voor een snelle conservering en voorkomt de vorming van boterzuurbacteriën. Inkuilmiddelen die kaliumsorbaat of azijnzuur producerende bacteriën bevatten, voorkomen broei tijdens het uitkuilen.
Vragen over inkuilmiddelen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.