Waarschuwing! Mycotoxines in granen tijdens bewaring
Elk jaar worden handelspartijen in granen gecontroleerd op aanwezigheid van mycotoxines. DON is daarvan de meest bekende. In België wordt dit gedaan door de Belgian Feed Association (BFA). Dit jaar is bij monsters genomen net na de oogst in 18,2% minstens 1 mycotoxine gevonden. Mycotoxines kunnen leiden tot afkeuring van de partij, dus wees hierop alert, ook als Nederlandse graanbewaarder!
Het weer helpt niet mee
Door de natte weersomstandigheden dit jaar liggen de resultaten hoger dan vorig jaar. Dit is dus ook een waarschuwing voor Nederlandse telers die zelf graan opslaan voor de lange bewaring. Vanwege de vochtige en donkere zomer was er dit jaar meer last van aarfusarium. Naast dat aarfusarium grotere opbrengstverliezen als gevolg heeft, produceert deze schimmel ook giftige stoffen, zogenaamde mycotoxinen. Met name tarweplanten zijn extra gevoelig voor besmetting tijdens de bloei bij vochtige en warme omstandigheden, welke dit jaar het geval waren. Door regen kunnen sporen eenvoudig massaal verspreid worden. Warm en broeierig weer zorgt ervoor dat deze zich vlot kunnen ontwikkelen.
De gevolgen van fusarium
Graan met fusarium is te herkennen aan een meer of mindere aanwezige rood/paarse verkleuring van de korrel. Een enkele korrel doet weinig kwaad aan de totale kwaliteit van een partij, maar bij een ernstige aantasting van fusarium kan de partij ongeschikt worden voor consumptie.
Controleer regelmatig
Het is dus belangrijk om uw graanpartij te controleren op aanwezigheid van fusarium en ervoor te zorgen dat de condities voor bewaring optimaal zijn. Het is erg belangrijk om te zorgen voor een goede beluchting van de partij. Graan goed bewaren is een vak apart, waar wij als CZAV veel kennis en ervaring in hebben. Wilt u hier advies over hebben, neem dan contact met ons op.
Als je meer wil lezen over mycotoxinen klik hier.