Wat is een geschikte groenbemester?
Veel landbouwers kiezen voor de inzaai van groenbemesters om te voldoen aan de vergroeningseisen. CZAV biedt deze telers slimme groenbemestermengsels, waarmee aan de eisen van de overheid wordt voldaan. Behalve een ecologische stimulans helpen deze mengsels ook het organische stofgehalte op peil te houden en te zorgen voor een goede bodem- en plantgezondheid. Het gewas beschermt de grond tegen regen en wind (verslemping, verstuiving, uitspoeling en erosie) en zorgt voor toevoer van organische stof. Ook kan een groenbemester de beheersing van aaltjes vergemakkelijken en kan er in de herfst en winter stikstof mee vastgehouden worden in de bodem.
Overwinteren en grondbewerking
Er is steeds meer aandacht voor groenbemesters in combinatie met niet-kerende grondbewerking (NKG) en bedekking van de bodem in de winter. De bodembedekking 'groen houden' is bij NKG veel belangrijker dan een massaal bovengronds gewas. Facelia, wikken, gele mosterd en eventueel Alexandrijnse klaver zijn hiervoor geschikte componenten. De afgelopen jaren heeft CZAV veel ervaring opgedaan met dit onderwerp. Een advies hangt samen met diverse factoren: diversiteit van de bedrijfsopzet, grondsoort, beschikbare mechanisatie, etc. Daarom is het belangrijk al deze factoren in overweging te nemen.
Rassenadvies bekend
CZAV heeft de nieuwe groenbemesterrassen op een rijtje gezet in de Rassenadvies folder Groenbemesters. Daarin is een samenstelling van mengsels opgenomen met hun doelen. Hoe kies je de juiste groenbemester? Door het stroomschema in de folder te doorlopen, wordt je keuze makkelijker. De Rassenadvies Groenbemesters vind je hier.
GLB
De inzet van groenbemesters is een logisch gevolg van de visie van CZAV op duurzaamheid, waar vanuit de overheid en afzet steeds nadrukkelijker het accent op komt te liggen. Door mengsels te kiezen met gewassen die elkaar versterken wordt een invulling gegeven aan de vergroening. De gekozen mengsels kunnen uiteraard ook uitstekend worden gebruikt als reguliere groenbemesters.