Wat is het effect van het weer op de gewasbescherming?
Er is de afgelopen weken veel regen gevallen. Het is lastig voor te stellen dat het al bijna juni is en de langste dag eraan komt. Het is zo nat op veel plaatsen dat er nog niet met machines over het land kan worden gereden en door de vele wind is er op redelijk wat plaatsen stuifschade. Binnen onze organisatie en CropSolutions valt altijd op hoe groot de verschillen zijn tussen de gebieden en zelfs binnen verschillende percelen van telers. Het weer blijft moeilijk te voorspellen en in deze weken wordt wel duidelijk wat de meerwaarde kan zijn van een weerstation op het eigen perceel. Gelukkig schijnt achter de wolken de zon! Af en toe komt de zon erdoor en voelen we de kracht van de zonnestralen. De komende weken zullen de gewassen en helaas ook de onkruiden explosief gaan groeien door hogere temperaturen en geringe neerslag.
Weer en gewasbescherming
Het is de kunst om het onkruid zo effectief mogelijk te beheersen voor de op dat moment heersende weersomstandigheden. Hierbij kan inzicht in het weer al enorm helpen en resulteren in een efficiënte inzetting van gewasbescherming. Welke weersfactoren zijn belangrijk om te meten, en wat is daarvan de invloed op gewasbescherming?
Een hogere temperatuur leidt tot een betere opname van gewasbeschermingsmiddelen, maar vermindert wel de werkingsduur. Schimmels groeien bijvoorbeeld twee keer zo snel bij 20 °C dan bij 10 °C en hierdoor bieden middelen tegen schimmels ook korter bescherming. Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat schimmels vaak een optimumtemperatuur hebben en dat de temperatuur in het gewas wezenlijk anders is dan op de hoogte van een weerstation. Dit geldt ook voor de bodemtemperatuur. Zo is het bij het rooien belangrijk om te weten dat er bij temperaturen onder de 8°C meer risico is op stootblauw bij aardappelknollen Het koudste moment van de dag in de lucht is ongeveer een half uur na zonsopkomst. Het duurt echter even voordat die kou in de grond is getrokken. Het koudste moment in de grond is dus zo’n drie uur na zonsopkomst.
- Vocht in de grond en luchtvochtigheid
Dit jaar hebben bodemherbiciden tot nu toe goed gewerkt door al het vocht. Het is van belang om inzicht te hebben in de vochttoestand van de bodem. Met alle regen die is gevallen, zit er ook veel vocht in de lucht en hebben we te maken met een hoge luchtvochtigheid. Dit leidt in het algemeen tot een zacht gewas, zacht onkruid en een goede opname van gewasbeschermingsmiddelen. Naarmate het droger wordt en de temperaturen stijgen zal de relatieve luchtvochtigheid dalen. Vanuit de bodem en het gewas vindt er ook een enorme hoeveelheid verdamping plaats en is de luchtvochtigheid dus heel anders dan op de hoogte van een weerstation. Hierdoor is het enorm belangrijk om ook de luchtvochtigheid in het gewas te meten.
Wat doet de wind op mijn perceel?
Vorige week schuurde de zandkorrels langs het gezicht en werd duidelijk wat de wind voor effect kan hebben op het gewas. Sommige percelen zijn volledig afgestoven of we zien percelen waarbij alleen het hartje van de bieten nog over is. De windsnelheid is belangrijk om te meten voor het bepalen van het spuitmoment. Te veel wind is niet goed in verband met drift, maar te weinig wind is ook niet goed. Bij zeer lage windsnelheden fluctueert de wind vaak van richting en is niet goed te zien waar de spuitmiddelen naartoe waaien. Een windsnelheid van 1-3 m/s op spuitdophoogte is daarom heel geschikt.
Wat zijn de ervaringen met weerstations?
We hebben als CZAV ervaring met diverse weerstations en sensoren. We werken voornamelijk met Sencrop, AgroExact en Farm21. Onze CZAV-adviseurs kunnen je meer vertellen over de weerstations.