Welke wintertarwe zaai jij?

CZAV biedt een breed scala aan wintertarwes met elk unieke eigenschappen. In dit rassenadvies worden de resultaten van proefvelden op een rijtje gezet. CZAV beschikt over de praktijkkennis van verschillende rassen in uw teeltgebied.

Het juiste tarweras zaaien is de sleutel tot succes om een goede opbrengst te realiseren. Denk hierbij niet alleen aan opbrengsteigenschappen, maar stem het ook af op bijvoorbeeld je grondsoort.

Aandachtspunten:

  • De resistentie van rassen tegen ziekten, met name aarfusarium, vormen een belang rijk criterium. CZAV adviseert rassen in te zetten met een fusariumresistentie hoger dan 6,5.
  • Er komen steeds sneller nieuwe fysio’s van gele roest. Kies een ras met een hoog cijfer voor gele roest resistentie.
  • Een spreiding in vroegheid van rassen binnen uw bouwplan leidt tot minder oogstrisico en een goede arbeidsverdeling.
  • Niet alle vroege rassen zijn geschikt voor late zaai. Zaai late rassen bij voorkeur vroeg, zodat ze alsnog op tijd rijp zijn.
  • Maal- en baktarwerassen zijn stabiel in opbrengst over de jaren heen en houden het teeltrendement hoog.
  • CZAV adviseert om een ras te kiezen waar minstens 3 jaar onderzoek naar gedaan is.
  • De markt vraagt steeds meer om kwalitatief goede Nederlandse tarwe. We weten dat het ras en een goed eiwitgehalte van groot belang is. In overleg met afnemers zal CZAV de komende jaren de kwaliteitsbetaling op o.a. eiwit aanpassen. Voor oogst 2024 zal de eiwitpremie op baktarwe aangepast worden, waarvoor eiwitgehalte boven de 11% een oplopende premie betaald zal worden.

Beschikbaarheid

Heb jij vragen over de beschikbaarheid van de genoemde of andere tarwerassen? Neem dan contact op met onze specialisten. Bestel via de bestelmodule op Mijn CZAV en in de CZAV app of stuur een e-mail naar bestellen@czav.nl. Je CZAV-adviseur kan deskundig advies geven bij het maken van de beste keuze.

Twijfel jij over de rassenkeuze? In onze folder CropSeeds Wintertarwe wordt een overzicht van de belangrijkste rassen gepresenteerd.

Bekijk folder