Zo kies je de juiste groenbemester

De oogst van de eerste gewassen is in voorbereiding. De eerste percelen graszaad, wintergerst, winteruien en bloembollen zijn geoogst. Vanwege het verbeteren van bodemvruchtbaarheid, het verhogen van organische stofgehalte en het verbeteren van structuur is onder andere de inzaai van een juiste groenbemester, of mengsel hiervan, erg belangrijk.

Voldoen aan voorwaarden

Groenbemesters worden om verscheidene redenen gezaaid, bijvoorbeeld voor de vergroeningsregeling. Afgelopen jaren werd vanuit het Gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB) bij de betalingsrechten een vergroeningspremie uitbetaald als er aan de vergroeningseisen werd voldaan. Dit kon op verschillende manieren, maar werd veelal ingevuld door het gebruik van groenbemesters. Binnen het nieuwe GLB komt dit te vervallen. Het is nog wel mogelijk om groenbemesters bij verschillende maatregelen mee te laten tellen voor punten en waarde binnen de eco-regeling, mits er ook aan de voorwaarden voldaan wordt.

Juiste keuze, goed resultaat

Groenbemesters zorgen voor aanvoer van organische stof en leveren voeding aan het bodemleven. Daarnaast kunnen ze een belangrijk aandeel leveren in de beheersing van verschillende soorten aaltjes. Bladrammenas is hiervoor zeer geschikt, maar ook andere soorten groenbemesters dragen bij aan een goede bodemkwaliteit. CZAV biedt naast enkelvoudige groenbemesters ook verschillende mengsels in de Viterra assortiment. Voor een goede keuze hebben we de groenbemesterfolder ontwikkeld met daarin de belangrijkste eigenschappen en een overzicht van de eenjarige en meerjarige groenbemester(mengsels).

Bekijk folder