Zorgvuldig omgaan met het rendement van de teler
Ruim 800 leden waren 3 februari aanwezig in de Zeelandhallen om de algemene ledenvergadering van CZAV bij te wonen. Ook via de livestream konden leden vanuit huis de vergadering volgen. Gastspreker Rob de Wijk sloot af met een doorkijk naar de rol van de landbouw in het geopolitieke systeem.
Bijzonder jaar
CZAV en haar deelnemingen hebben weer een groeiend afzetvolume laten zien in vrijwel alle productgroepen. De omzet steeg van € 474 miljoen naar € 648 miljoen, vooral door de sterk gestegen prijzen in meststoffen, granen en brandstoffen. In het najaar en in de winter werden forse posities ingenomen, tegen sterk oplopende prijzen. Daardoor is CZAV in staat geweest op concurrerend prijsniveau meststoffen te kunnen leveren. De oplopende prijzen moesten worden doorberekend en waar uit posities extra marges werden behaald, werd dit weer terugbetaald aan boerenklanten middels een tussentijdse prijscorrectie.
Anticiperen op de toekomst
De coöperatie anticipeert op verwachte toekomstige ontwikkelingen. Telers hebben in toenemende mate behoefte aan teeltsystemen die economisch rendabel zijn, maar die ook passen binnen de veranderende wettelijke en maatschappelijke eisen. CZAV gaat hierin voorzien door nieuwe producten voor te dragen en de adviesaanpak daarop af te stemmen, waarbij onze adviseurs in toenemende mate gebruikmaken van digitale hulpmiddelen en relevante teeltdata, die ondersteunend zijn aan Integrated Crop Management (ICM).
Meerwaarde creëren
Tijdens de vergadering werd duidelijk dat datagestuurd telen in open teelten een speerpunt blijft. De participatie in Farm21 is hier een voorbeeld van. Ook wordt er geïnvesteerd in afzetketens van granen en eiwithoudende gewassen. Voorbeelden zijn: het concept Nedertarwe en het platform Plant Pulse voor eiwithoudende gewassen. Samen met de telers bouwen we aan het imago van de sector, met als doel meerwaarde voor deze teelten en dus voor de boer te realiseren. Het is een zoektocht, waar we steeds meer mogelijkheden en kansen vinden.
Rol van de landbouw
Na het officiële gedeelte onderstreepte Rob de Wijk, gastspreker tijdens de ledenvergadering, de cruciale rol die voedsel speelt in het geopolitieke systeem. De landbouw is onderdeel van een groter geheel dat van buiten naar binnen bekeken moet worden. Door strategische afhankelijkheden te creëren met de eigen voedselproductie kan een ander speelveld ontstaan. De eigen voedselproductie is een bron die gekoesterd moet worden en daar moet met gepaste zorgvuldigheid mee om worden gegaan door de politiek.